Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Έγινε η εγγραφή. Σε πόσο καιρό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συγκατοίκηση;


Οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε χρονικά ευέλικτοι. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η περίοδος προετοιμασίας πριν τη συγκατοίκηση διαρκεί από 2 έως και 4 εβδομάδες και δίνει τη δυνατότητα να απαντηθούν σημαντικές ερωτήσεις και να διευκρινιστούν βασικές παράμετροι της συγκατοίκησης.

Υπάρχουν ήδη πρόσφυγες που «φιλοξενούνται» με αυτό τον τρόπο; / τέτοιου τύπου συγκατοίκηση;

Η ιδέα πίσω από το Refugees Welcome βασίστηκε στο ομώνυμο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εφαρμογή στη Γερμανία και την Αυστρία. Από τη στιγμή που ξεκίνησε εκεί το πρόγραμμα, το Δεκέμβριο του 2014, δεκάδες πρόσφυγες έχουν βρει στέγη σε περισσότερες από δέκα διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας. Το ίδιο ελπίζουμε να πετύχουμε και στην Ελλάδα.

Ποιοι τύποι συγκατοίκων θεωρούνται κατάλληλοι;


Όλοι! Είτε πρόκειται για οικογένειες, ζευγάρια, άτομα που ζουν μόνα τους ή με φίλους, είτε πρόκειται για φοιτητές που συγκατοικούν, όλοι οι τύποι είναι κατάλληλοι.


Πόσο καιρό πρέπει/μπορεί να διαρκέσει η συγκατοίκηση;


Αυτό εξαρτάται από εσάς. Θέλουμε να αποφύγουμε τη συνέχιση του αισθήματος ανασφάλειας για τους πρόσφυγες και να τους δώσουμε την ευκαιρία να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε άτομα που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έναν πρόσφυγα τουλάχιστον για ένα μήνα.

Δεν έχουμε έξτρα δωμάτιο, αλλά θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε κάποιον στο σαλόνι μας – γίνεται;


Όχι, θεωρούμε πως μια αρμονική συγκατοίκηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν κάθε συγκάτοικος έχει το δικό του προσωπικό χώρο μέσω ενός αυτόνομου δωματίου.

Άδειο διαμέρισμα;

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συγκατοίκηση, γι’ αυτό και δεν αναζητούμε απλώς άδεια διαμερίσματα.


Λειτουργικά έξοδα εκτός του ενοικίου;

Σε γενικές γραμμές οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μόνοι τα προς το ζην τους.


Μπορεί το Refugees Welcome να μας βοηθήσει με το ενοίκιο;


Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να χρηματοδοτήσετε το ενοίκιο. Δεν μπορούμε να σας παρέχουμε τα χρήματα οι ίδιοι, αλλά μπορούμε να σας φέρουμε σε επαφή με άτομα, που θα ήθελαν να στηρίξουν οικονομικά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Και τι θα γίνει αν δεν τα πάμε καλά;


Σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι και σε όλες τις συγκατοικήσεις: θα προσπαθήσετε να βρείτε μια από κοινού λύση στο πρόβλημα (εάν χρειαστεί μπορούμε να σας βοηθήσουμε). Για κάθε συγκατοίκηση υπάρχει ένα «φιλαράκι» στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε (για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ). Εάν παρ’ όλα αυτά δεν βρεθεί διέξοδος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα διάλυσης της συγκατοίκησης.

Υπάρχει διαφορά εάν ο/η συγκάτοικος έχει ή δεν έχει άδεια διαμονής στην Ελλάδα;


Το αν ένας πρόσφυγας διαμένει «νόμιμα» στην Ελλάδα εξαρτάται από το αν του έχει χορηγηθεί άσυλο ή άδεια προσωρινής παραμονής από το ελληνικό κράτος. Ωστόσο, θεωρούμε πως η διοικητική κατάσταση ενός ατόμου δεν ορίζει την προσωπικότητα του και η δράση μας δεν επηρεάζεται από αυτό.


Πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα για τον/ την πρόσφυγα;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στην καλύτερη περίπτωση, θα αποφασίσετε από κοινού να συνεχίσετε να ζείτε μαζί, μετά το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και ο συγκάτοικος σας θα αρχίσει να εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Αν ο/η πρόσφυγας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις νεοαποκτηθείσες γλωσσικές δεξιότητές του, για να αυξήσει τις επιλογές του ως προς την εργασία και τη διαμονή, τόσο το καλύτερο. Ελπίζουμε πως μέσα από την κοινή διαβίωση οι πιθανότητες ένταξης θα διευρυνθούν και θα νιώσει ευπρόσδεκτος στην χώρα.

Το συγκεκριμένο project αποφέρει κάποιο οικονομικό όφελος;


Όχι. Η οργάνωση «Refugees Welcome» είναι μη-κερδοσκοπική.
Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας με μια δωρεά στη MKO JUST η οποία υποστηρίζει αυτό το project. Τα στοιχεία του τραπεζικού μας λογαριασμού είναι:
IBAN FR76 3000 3012 5100 0372 6648 919
BIC SOGEFRPP
Μπορούμε να σας παρέχουμε απόδειξη για τη δωρεά σας.

Μπορώ να υποστηρίξω τις συγκατοικήσεις και/ή μόνο οικονομικά;


Μπορείτε να παρέχετε οικονομική στήριξη σε μια συγκατοίκηση η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από μικρο-δωρεές. Μπορούμε να σας φέρουμε σε επαφή με τον ενοικιαστή μέσω e-mail, ώστε να αποφασίσετε από κοινού για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Μπορείτε να γραφτείτε ως υποστηρικτής συγκατοίκησης εδώ.